«Όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος υπάρχει και ελεύθερος λόγος», είπε στην ομιλία του στην Επιτροπή Αναφορών κατά τη συζήτηση για την αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων για την κατασκευή σταθμού του μέτρο στην πλατεία Εξαρχείων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και τόνισε πως ο συμβολικός χαρακτήρας της πλατείας είναι που οδήγησε τις αρχές να επιλέξουν το συγκεκριμένο σημείο για την κατασκευή του μετρό.
Εκτός από τις παρανομίες, τις παρατυπίες και τις παραβάσεις που καταγγέλλουν οι πολίτες ο Ευρωβουλευτής υποστήριξε πως κορυφαίο ζήτημα είναι η καταστολή και ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών από τις αρχές ασφαλείας. «Πρέπει να συζητήσουμε το πως φέρεται η πολιτεία όταν οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη», είπε χαρακτηριστικά.
Η επιτροπή αναφορών αποφάσισε η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή, παραπέμποντάς την, μετά και από αίτημα του Ευρωβουλευτή στην αρμόδια για ζητήματα αστυνομικής βίας επιτροπή LΙΒΕ.
Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη:
Ελεύθερος χώρος σημαίνει και ελεύθερος λόγος. Και υπάρχουν εξουσίες που έχουν ένα θέμα γενικώς με τον ελεύθερο χώρο, τον βλέπουν ως απειλή.
Η πλατεία Εξαρχείων είναι μια συμβολική πλατεία, μια εμβληματική πλατεία για την Δημοκρατία, για τις ιδέες. Για το πώς διακινούνται οι ιδέες, για το πώς κινούνται οι πολίτες μέσα σ’ αυτήν την πόλη και νομίζω η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, για την κατασκευή του μέτρο ήταν ακριβώς γιατί ήταν συμβολικού χαρακτήρα.
Θα μπορούσε να πάει διακόσια μέτρα πιο κάτω, υπήρχαν προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, αλλά ήθελαν να χτυπηθεί ο ελεύθερος λόγος, δηλαδή ο ελεύθερος χώρος.
Έγινε ενημέρωση; Εδώ θα διαφωνήσω. Αξιοποιήθηκαν οι δυνάμεις καταστολής, απλώς.
Τους έδερναν πρωί-μεσημέρι-βράδυ, για να καταλάβουν ακριβώς πιο είναι το έργο.
Κι αυτοί δεν καταλάβαιναν.
Εκεί ήταν το θέμα.
Είναι κι ένα ζήτημα λοιπόν, το πώς κατανοεί μια δημοκρατία με τους πολίτες, για αυτό που λέμε κοινό σπίτι, κοινή πολιτεία.
Βεβαίως και υπάρχουν και περιβαλλοντικοί όροι κατά την γνώμη μου.
Βεβαίως η αναφορά πρέπει να μείνει ανοιχτή, αδιαπραγμάτευτο είναι αυτό ,και χάρηκα ακόμα και που το ΕΛΚ συμφωνεί σ αυτό, αλλά να έρθει και στην επιτροπή LIBE.
Νομίζω έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε εκεί για τον τρόπο που ένα κράτος αντιμετωπίζει το δικαίωμα του πολίτη να έχει μια άλλη άποψη.